Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partili (DEM Parti) Siirt Belediye Eşbaşkanı Sofya Alağaş, yargılandığı davanın 28 Ocak’ta görülen duruşmasında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. İçişleri Bakanlığı tarafından 29 Ocak’ta Sofya Alağaş görevden uzaklaştırılarak, yerine Vali Kemal Kızılkaya kayyım olarak atandı. Siirt Barosu Başkanı Muhammed Alptekin, Sofya Alağaş’a verilen cezanın hukuka aykırı olduğunu ifade etti.
‘ANAYASAL İHLAL RUTİNLEŞİYOR’
Siirt Belediye Eşbaşkanı Sofya Alağaş’ın dosyasında hukuken ve adil yargılanma konusunda birçok eksikliğin yaşandığını vurgulayan Alptekin, dosyanın 19 gün içerisinde karara çıkarılmasının da bu hukuksuzluklardan biri olduğunu söyledi. Mahkemenin 9 Ocak’ta kendi verdiği ara kararlardan vazgeçtiğini kaydeden Alptekin, “Karar günü bir mahkeme üyesi de beraat yönünden muhalefet şerhi koydu. Hukukçular olarak adil bir yargılamanın yapılmadığını düşünüyoruz” dedi.
Kayyım kararlarına dair hukuken denilecek bir şeyin olmadığını ve “geçici” denilerek yapılan atamaların böyle olmadığını ifade eden Alptekin, belediye eşbaşkanının görevden alınması durumunda Meclis’ten birinin seçilmesi gerektiğini ancak bunun yerine kayyım atanarak bu durumun kalıcı hale getirildiğini söyledi.
Alptekin, bu durumun da Anayasa’daki seçme ve seçilme hakkına zarar verdiğini ve bu ihlalin de rutin hale getirildiğini vurguladı.
Alptekin, yargının kayyım atamak için bir araç olarak kullanıldığını belirtti.
BAŞVURALARA DÖNÜŞ YOK
İktidarın seçilen kişinin kendisinden biri olması durumunda kayyım atamadığını lakin kendisi dışında seçilen partilere kayyım atadığını dile getiren Alptekin, “Bu işleme karşı idari yollara başvurular yapılabilir. 3 dönemdir buna dair bir dönüş olmadı” diye konuştu. Türkiye’nin son 10 yılda bir grubun “terörist” ilan edildiği bir ülke haline geldiğini belirten Alptekin, “Bunda sağcısı solcusu çok fark etmiyor. Hukuk anlamında bir şeyler konuştuğumuzda yargının olduğu bir dönemde bunların adil yargılanması yapılacaktır” ifadesinde bulundu.
‘HUKUKİ ZEMİNDEKİ BAŞVURUDA TIKANMA’
Alptekin hukuksal süreçte yaşanan tıkanmalara dair de şunu belirtti: “Uluslararası hukuka gitmek için buradaki hukuk yollarının tükenmesi gerekiyor. 3 dönemdir bu uygulanıyor ve hala bu tükenmiş değil. AİHM’e gidilebilir birçok dosya Anayasa Mahkemesi’nde tutuluyor, o yüzden uluslararası alana taşınamıyor. Varsayalım ki; masumiyet karinesi ihlal edildi. Burada kayyım olarak atanan kayyımın meclisi feshedip yeniden bir başkan seçmesi gerekiyor. Zaten geçiciliği oradan geliyor ancak bu yapılmıyor. Bu politika sadece DEM Parti’ye uygulanan bir politika değildir. Siirt Belediyesi’nde şu an AKP’nin ve diğer partilerinde de seçilen meclis üyeleri var. Bunlar da bu durumda fes ediliyor. Bununda bilinmesi gerekiyor.”
(MEZOPOTAMYA AJANSI)
More Stories
Şanlıurfa’da ilginç görüntü: Bataklığın içinden tek tek topladılar
Ege beşik gibi! Peş peşe 4 deprem meydana geldi
İstanbul ocak ayı enflasyonu açıklandı